Hoito-ohjeet

Tätä tekstiä ei saa kopioida/levittää omanaan ilman lupaa!


Oikeanlaiset tarvikkeet

Asumus
Syyrianhamsteri on aktiivinen hämäräeläin, joka tarvitsee paljon tilaa. Ihanteellinen koko asumukselle on 100-140cm. Sinne saa mukavasti kaikenlaista virikettä sekä oikeankokoisen juoksupyörän. Itse suosittelen hamsterille ensisijaisesti terraariota, vanha akvaario soveltuu tähän käyttötarkoitukseen oikein hyvin ja yleensä sitä on paljon tarjolla tässä kokoluokassa. Jos mietitään syyrianhamsterille häkkiä, on siinä tietenkin mahdollisuus siihen, että hamsteri alkaa jyrsimään kaltereita, mikä ei tietenkään ole kovin mukavaa kuunneltavaa yötä vasten. Ikean Detolf – virtiini on edukas ja helposti modattava asumus syyrianhamsterille. Voit myös esimerkiksi ostaa kaksi ikean isointa samlaa ja yhdistää ne putkella, siinäkin on jo hienosti tilaa temmeltää. En myy kasvattejani alle 80cm asumuksiin. Ota huomioon, että se pienikin poikanen voi kasvaa yli 200g eläimeksi, tulee siis olla tiedostettuna jo ostovaiheessa, että syyrianhamsteri tarvitsee tilaa. Dunia en oikeastaan itse suosittele syyrianhamsterille ollenkaan, niihin on hankala saada mahtumaan oikeankokoista juoksupyörää ja lisäksi kokemuksen syvällä rintaäänellä, hamsterit purevat niihin myös todella helposti reikiä.

Kuivikkeen valinta
Nämä ovat pitkälle makukysymyksiä, sekä myös allergiat huomioonottaen. On olemassa kaikenlaisia – ja laatuisia kuivikkeita. Parhaan löydät itse kokeilemalla. Pölylle allergiseen kotiin suosittelen millamorea. Tässä tulee kuitenkin ottaa huomioon se, että kova kuivikelastu on este tehdä hamsterille tärkeitä tunneileita. Siksi millamoren sekaan pitää sekoittaa jotain kuitua, mikä mahdollistaa tunneleiden rakentamisen. Muita kuivikevaihtoehtoja ovat esimerkiksi: kutterinpuru, hamppu, paperipuriste, turve, kutteriturveseos rutimix jne. Maatalouskaupoista löydät isot 20-25kg kuivikepaalit, jotka tulevat pitkällä aikatähtäimellä halvemmaksi ja ovat riittoisia.

Liikunta
Syyrianhamsteri tarvitsee paljon liikuntaa. Luonnossa eläessäänkin se liikkuisi useita kilometrejä yössä ruokaa etsien. Siksi syyrianhamsteri tarvitsee ehdottomasti käyttöönsä sopivan juoksupyörän liikuntaa tukemaan. Juoksupyörän minimihalkaisija on ehdottomasti vähintään 28cm. Normaalikokoinen syyrianhamsteri juoksee sen kokoisessa juoksupyörässä optimaalisessa asennossa, jolloin virheasentoja ja sen myötä turhia kipuja ei pääse syntymään. Liikuntaa syyrianhamsterille on myös luontaisesti kaivelu ja kaivautuminen, joten hamsterilla tulee olla reilu kerros kuiviketta asumuksessaan, tutkimusten mukaan vähintään 15cm paksuinen kuivikekerros vähentää häiriökäyttäytymistä vankeudessa elävillä hamstereilla. Sen lisäksi paksu kuivikekerros jäljittelee hamsterin luonnonmukaisia elinolosuhteita, sillä hamsterilla on mahdollisuus kaivautua ja tehdä tunneleita. Luonnossa hamsteri rakentaa tunneliverkoston maan alle, jossa sillä on erikseen ruokavarastot, vessa ja pesä.

Juoksupyöriä on monenlaisia, hiljaisia ja kestäviä oikealla käytöllä ovat puiset, hieman kalliimmat juoksupyörät, jotka kestävät sukupolvelta toiselle. Puiset juoksupyörät on hyvä käsitellä kertaalleen parafiiniöljyllä, jolloin puun pinta hylkii virtsaa. Ethän käytä puun käsittelyyn mitään myrkyllisiä kemikaaleja, sillä hamsteri saattaa jyrsiä puista juoksupyörää. Tarkista juoksupyörän kunto ja turvallisuus säännöllisesti. Mik

Hamsterille voi tehdä myös juoksutusaitauksen. En suosittele valmiita aitauksia, joista hamsterin on mahdollista kiivetä yli. Vanerista on helppo rakentaa tarpeeksi suuri aitaus, jonne hamsterille voi laittaa erilaista tekemistä; heinäkasoja, tunneleita, siltoja jne. Muistathan kuitenkin, että hamsterin juoksuttamisen tulee tapahtua aina hamsterin normaalin vuorokausirytmin mukaan. Valmista juoksutusaitaus aina niin, että korkeutta on vähintään 40cm.

Hamsteria ei saa herätellä pitkin päivää sen takia, että se laitetaan juoksemaan. Se on täysin sama asia, kun luontaisesti yöllä nukkuva ihminen herätettäisiin kesken unien juoksulenkille.

Hamsterille voi hankkia myös juoksupallon. Se on erinomaista liikuntaa, kun hamsteri oppii käyttämään palloa, ja on tärkeää, että pallo on syyrianhamsterille oikeankokoinen. Syyrianhamsterin juoksupallon tulee olla 30cm, jotta hamsterin on hyvä liikkua. Noudata aina varovaisuutta juoksupalloa käyttäessäsi. Hamsteri saa palloilla maksimissaan 20minuuttia kerrallaan, ja koko liikuntahetken tulee olla tarkasti valvottu. Hamsteri oppii käyttämään nopeasti palloa, mutta esimerkiksi portaat ovat iso riskitekijä palloa käyttäessä, myöskään tasoilla palloa ei tule koskaan käyttää. Hamsterin tulee pallotella turvallisessa ympäristössä, missä ei ole tasoja, portaita eikä muita eläimiä. Juoksupallossa on tarpeeksi pienet reijät siihen, että hamsterin on helppo haistella kulkureittien varrella. Tämä on erittäin hyvä vaihtoehto, mikäli muuta turvallista lisäliikuntamahdollisuutta ei voida hamsterille taata.

Vapaana huoneessa juoksuttaminen on myös vaihtoehto, mutta tällöin huoneen pitää olla 100% hamsterille turvallinen. Esimerkiksi kaikki reiät ja vaaranpaikat tulee huoneesta poistaa/tukkia. Moni ei ajattele ehkä myöskään sitä, että huoneen oven alle jää hamsterin mentävä tila, eli ovi on syytä madaltaa esimerkiksi listalla niin, että hamsterin on mahdotonta paeta oven ali. Myös maahan yltävät verhot ovat pieni riskitekijä, sillä hamsteri näppäränä kiipeilijänä kiipeää verhoja pitkin hyvinkin herkästi ja putoamismahdollisuus on suuri.

Valvo aina juoksutettavaa hamsteria.

Ulos hamsterin kanssa?
Ei missään nimessä. Hamsterin oma paikka on oma asumus ja juoksutustila sisätiloissa. Hamsteria ei viedä ulos edes kuvaushetkien takia. Ensinnäkin ulosvieminen on hamsterille suuri stressitekijä. Ulkona vaanii myös monet pedot sekä ulkoloiset. Myös suuret lämpötilavaihtelut eivät ole hyväksi hamsterille. Hamsteri ei nauti siitä, että se viedään ulkoilemaan paikkaan, jossa on sille täysin vieraat hajut ja äänet. Hamsterille ei myöskään tule pukea valjaita ulkoulua, tai muutakaan aktiviteettia varten.

Nukkuminen
Eläinsuojelulaki velvoittaa, että eläimellä tulee olla suojaisa paikka, mihin piiloutua. Hamsterit myös suosivat mielellään rauhallisia, kompaktin kokoisia mökkejä. Puinen materiaali on tässäkin paras, se on kestävä ja se hengittää paremmin kesähelteilläkin, verraten esimerkiksi muoviseen pesämökkiin, joka helposti hiostaa ja nostaa lämpötiloja entisestään. Muista varmistaa aina mökkiä tilatessasi/ostaessasi, että se on syyrianhamsterille sopivankokoinen, eikä sisällä niin pieniä aukkoja, mihin hamsterilla on mahdollisuus jäädä jumiin. Monesti netissä myytävissä mökeissä on käytetty kuvissa reilusti kuvankäsittelyohjelmia, jolloin niiden todellinen koko vääristyy. Eli tarkista aina myytävien tuotteiden kohdalla mitat. Kokemukseni mukaan syyrianhamsteri viihtyy parhaiten suhtellisen kompaktinkokoisessa mökissä, eli ei liian isossa. Syyrianhamsteri voi painaa aikuisena 130-200g, sitäkin suurempia yksilöitä on ja tarvikkeet tulee suhteuttaa aina hamsterin aikuiskoon mukaan tai päivittää hamsterin kasvaessa oikeaan kokoon. Liian pienet aukot virikkeissä on todellinen riski.

Pesämateriaali
Pesämateriaaliksi sopii parhaiten talous-tai wc paperi, sekä pehmeät nenäliinat, hamsterit silppuavat sitä mielellään ja rakentavat siitä pesän. Jotkut hamsterit suosivat myös pehmeää heinää tai esimerkiksi kookoskuitua ja hamppukuitua. Valittaessa pesämateriaalia on otettava aina huomioon, ettei materiaali ole sellaista, mikä voi kietoutua jalan ympärille tiukasti aiheuttaen pahimmillaan kuolion hamsterin raajaan. Jotkut eläinkaupoissa myytävät pesävanut eivät ole sopivia hamstereille, ja yleisesti niissä saattaa olla tiettyjä riskejä, kuten juurikin tuo raajan ympärille kietoutuminen. Kaikissa tuotteissa näin ei kuitenkaan ole, vaan osassa materiaali on heppoisempaa. Lähtökohtaisesti kuitenkin suosittelen itse pysyttäytymään turvallisemmissa vaihtoehtoissa, joita yllä jo luettelin. Anna hamsterille aina reilusti pesäntekomateriaalia.

Juomapullo/juomakuppi
Hamsterilla tulee olla jatkuvasti saatavilla raikasta vettä. Juomapulloja on myynnissä paljon, itse suosittelen valitsemaan Classic-merkkisen pullon, joka vuosikymmenen kokemukseni mukaan on kestävin ja luotettavin. Classicin pulloja on kahdenlaisia, kattoon kiinnitettävä terraariomalli sekä tavallinen. Hamsterille voi tarjota vettä myös juomakupista. Se on tietenkin haastavampi vaihtoehto, koska hamsteri myllää kuivikkeita kovinkin ahkerasti ja monesti se juomakupin vesi on täynnä kuiviketta. Jos kuitenkin juomakuppia haluaa käyttää, tulee sille keksiä sellainen paikka, mistä hamsterin on helppo sitä käyttää, eikä se hautaudu puruihin.

Pahvipuuhaa ja oksaonnea
Hamsterit ovat luontaisesti jyrsijöitä, jotka vaativat tekemistä hampaillaan. Tähän on myös toinen hyvin painava syy, eli hamsterin avojuuriset hampaat, jotka kasvavat jatkuvasti läpi hamsterin eliniän. Jos hamsterilla ei ole kovaa jyrsittävää, joka kuluttaa hampaita, on riski niiden ylikasvulle todellinen. Pahviset vessapaperirullan hylsyt sekä kananmunakennot ovat hamsterin mielestä hauskaa tuhottavaa ja siinä on hamsterille samalla tekemistä. Luonnosta voi hakea myös oksia, esimerkiksi omenapuun oksat ovat mukavaa nakerrettavaa. Luonnosta tuodut virikkeet tulee aina pestä huolillisesti kuumalla vedellä. Oksat voi myös käyttää uunin kautta, jotta kaikki mahdolliset ylimääräiset eläjät kuolevat, mitä lemmikkihamsterin lähelle emme halua. Varsinkin lintupunkki on todella vaarallinen hamsterille. Vessapaperirullan hylsyyn voi vaikka piilottaa myös herkkuja ja litistää hylsyn päät, näin se on hamsterille vielä hauskempaa!

Muut virikkeet
Nettikaupat ja eläintarvikeliikkeet pursuavat erilaisia virikkeitä. Vaihtoehtoja on paljon ja ne tuovat vaihtelevuutta hamsterin asumukseen. Esimerkiksi taiteltavat sillat ovat hauska lisätarvike. Varmista aina tuotteen soveltuvuus ja turvallisuus hamsterille, mikäli olet jostain virikkeestä epävarma, kysy kasvattajalta tai yrityksen yrittäjältä – molemmat auttavat mielellään valitsemaan turvalliset ja hyvinsoveltuvat tuotteet lemmikillesi.

Ruokinta
Syyrianhamsteri on omnivori, eli kaikkiruokainen. Tämä ei tokikaan tarkoita sitä, että hamsteri voisi syödä kaikkea, ei missään nimessä.

Klikkaa tänne:
LUOTETTAVA LISTA HAMSTEREILLE TURVALLISISTA RUOISTA

Tarkista aina hamsterit.net listasta, mitä ruokaa hamsterille voi tarjota, mikäli olet yhtään epävarma.

Hamsterin ruokavalion perusta on laadukas, mahdollisimman luonnonmukainen siemenseos. Kasvattajana suosittelen seuraavia merkkejä:

Bunny Hamsterdream Basic
Bunny Hamsterdream Expert
Getzoo seos syyrianhamsterille
PUUR Hamster

Näitä merkkejä myyvät esimerkiksi Tierran Lemmikkipuoti sekä Touhotin.

Suosittelen tekemään siemenseoksesta hamsterille virikkeen. Eri kuvikekerroksiin ripotellaan siemenseosta sinnetänne, jotta hamsteri näkee vaivaa ruokaa etsiessään, se on hamsterille luonnonmukaista sekä virikkeellistää hamsteria todella paljon. Tuoreruuat voi tarjoilla ruokakuppiin, mikäli ne ovat sotkuisia. Siivoa aina pilaantunut tuoreruoka hamsterin ulottuvilta pois.

Tuoreruokinta
Hamsterille voi antaa pieniä määriä tuoreruokia 1-5 kertaa viikossa. Koska hamsterin ruokinnan perusta on siemenseos, tulee sen kattaa myös suurinosa ruokinnasta. Jos hamsterille tarjotaan paljon tuoreruokaa, käy monesti niin että tuoreruuilla herkuttelu korvaa liikaa peruspilaria, eli siemenseosta. Tulee kuitenkin muistaa, että luonnossa syyrianhamstereiden ruokavalio on vaatimaton ja niukka, siksi suosittelen siemenseoksista merkkejä, jotka vastaavat mahdollisimman hyvin hamsterin luonnonmukaista ruokavaliota. Tuoreruoka on aina sitä extraherkuttelua tai esimerkiksi näyttelyihin massan säätämistä. Hamsterit myös tykkäävät kovasti tuoreista ja kuivatuista yrteistä. Niitä voi itsekin kesäisin kerätä ja kuivattaa talven varalle, kunhan varmistaa jokaisen luonnonvaraisen kasvin ja yrtin soveltuvuuden ja turvallisuuden hamsterille. Kasvuiässä hamsterille voi antaa teelusikallisen tuoreruokaa päivässä, kun taas sitten aikuisen hamsterin kohdalla voidaan määrää vähentää puoleen. Hamsteri kasvaa noin 6kuukauden ikään asti.

Herkut
Eläintarvikekaupat-ja nettikaupat ovat nekin pullollaan kaikenlaisia herkkuja. Kaikki eivät kuitenkaan ole optimaalisen terveellisiä hamsterille. Kasvattajana suosittelen ehdottomasti valitsemaan JR-farmin tuotteita. Myös erilaiset pähkinät ovat hamsterille herkkua. Kohtuus kaikessa – tässäkin asiassa.
Poikasen kotiutus

Poikaset luovutetaan aikaisintaan 5 viikon iässä. 4 viikkoisiksi asti ne ovat kasvaneet emon ja sisaruksien kanssa, harjoitelleen pienen hamsterin elämää. Kun neljän viikon ikä saavutetaan, erotetaan urokset omaan asumukseensa. Yleensä naaraspoikaset jäävät vielä emon kanssa hetkeksi, mutta joissantapauksissa emo joudutaan erottamaan myös naaraspoikasista niiden ollessa neliviikkoisia. Tämä itsessään on jo aika suuri muutos pienelle hamsterille. Mutta ne saavat jatkaa tutun ja turvallisen porukan kanssa vielä viikon verran ennen luovutusta ja matkaa täysin uuteen maailmaan. Moni poikanen on kovin hämillään, kun se erotetaan sisaruksistaan viisiviikkoisena ja se matkustaa uuteen kotiinsa. Minulla on tapana ottaa poikanen boksiin ennen hakijaa, boksin pohjalla on puhtaat purut sekä hieman purua myös asumuksesta, jossa on sisarustensa kanssa aikaa viettänyt. Pyrin aina laittamaan hakijan boksiin hieman tätä tutun tuoksuista purua. Onkin tärkeää, että boksin purut sisältöineen laitetaan poikasen uuteen asumukseen. Tämä lievittää muuttostressiä kun mukana on hieman tuttua tuoksua.

Se voi olla pelokas, stressaantunut ja hädissään. Se on täysin normaalia. Siksi onkin tärkeää, että uudessa kodissa annetaan pienelle hamsterille hetki aikaa tottua uuden kodin tuoksuihin ja ääniin. Koska se pieni hamsterinpoikanen on kasvanut sen 5 viikkoa hänen mielestään turvallisessa ympäristössä tutuissa tuoksuissa ja äänissä.

Meillä poikaset totutetaan normaaleihin kodin ääniin ja tuoksuihin, meillä ne ovat televisio, satunnainen kohtuullinen musiikki, koiran tuoksu sekä meteli, sekä tietenkin ihmiset. Meillä hamsterit asuvat kuitenkin omassa huoneessaan, joten ne eivät ole hälinän keskipisteessä. Tämä saattaa olla tekijä, joka pelästyttää poikasta uudessa kodissa, jossa on esimerkiksi pieniä lapsia. Pienistä lapsistahan lähtee joskus isojakin ääniä. Periaate on se, että pienen hamsterin elämä mullistuu aivan täysin siitä, mihin se on tottunut. Tulee siis todellakin antaa aikaa ja muistaa, että saaliseläimenä hamsteri reagoi joskus voimakkaastikin erilaisiin ärsykkeisiin mihin se ei ole tottunut kasvattajansa luona. Lisäksi jokainen hamsteri on persoona ja yksilö. Vaikka meillä totutetaan hamsterit myös käsittelyyn, hampaidentarkastukseen, terveystarkastuksiin, boksista ja asumuksesta nostamiseen ja sellaiseen aivan normaaliin toimintaan, mitä hamsterin kuuluu kestää normaalissa arjessa. Silti se kasvattajalla äärettömän kiltti poikanen voi purra tilanteessa, jossa se säikähtää tai kokee olonsa hyvin uhatuksi. Myös käsittelijän varmuus vaikuttaa, itselläni käsittely tulee luonnostaan vuosien kokemuksen myötö. Kun taas ensimmäisen hamsterin hankkija on vielä hetken aivan ulapalla miten hamsteria tulisi varmoin ottein käsitellä. Hamsteri ei mene käsittelystä rikki, mutta sitä tulee käsitellä hellävaroen, vaikkakin varmoin ottein. 1-2 päivää on hyvä antaa poikasen olla omissa oloissaan, jotta se tottuu uuteen kotiin. Hamsterin näkö on todella huono, joten se pelaa siis enimmäkseen näkö ja kuuloaistilla. Tämä tulee ottaa huomioon, kun poikasta aletaan käsittelemään. Varmin ja turvallisin keino on käsitellä poikasta aina niin, että istut itse lattialla ja alat totuttaa poikasta käsittelyyn. Jos poikanen heittäytyy selälleen, on se merkki saaliseläimen pelkoreaktiosta. Tällöin tulee toimia rauhallisesti ja yrittää uudelleen. Tee aina tiettäväksi, että olet ottamassa hamsteria syliin, sillä nopea nappaaminen selästä on saaliseläimelle merkki suuresta hädästä ja saaliseläin menee siinä tilanteessa selviytymistilaan. Jotkut poikaset saattavat olla äänekkäämpiä kuin toiset, se ei useinkaan ole merkki aggressiivisuudesta, vaan pelosta ja epävarmuudesta tiettyyn tilanteeseen. Tämä äänteleminen ei ole lainkaan vaarallista, vaikka se voi säikyttää. Se jää ajanmittaan pois, kun hamsteri käsitellään ja se tottuu uusiin asioihin.

Muista aina edetä hamsterin ehdoilla, mutta muista myös vaatia hieman. Esimerkiksi poikanen (tai aikuinenkaan) harvoin kiipeää suoraan käteen asumuksesta, jos se ei siitä itse hyödy mitenkään (esimerkiksi herkut). Poikasen voi ottaa asumuksesta esimerksi pakasterasialla käsittelyyn, mikäli uutta käsittelijää jännittää ottaa poikanen suoraan käsillä asumuksista.

Teen aina meillä kotona hyvän pohjatyön käsittelyn suhteen, mutta uuden kodin tulee muistaa se, että niitä palikoita kootaan vielä hyvä tovi uudessa kodissa. Käsittelyä ei siis saa laiminlyödä, mutta tulee muistaa, ettei sitä tehdä liikaa.

Kuljetus
Hamsteria voi kuljettaa mukana näyttelyihin tai vaikka mökille turvallisesti omassa kuljetusboksissa. Ei koskaan häkissä tai vastaavassa isossa tilassa. Hamsterin kuljetusboksiin laitetaan vain seuraavat asiat: kuiviketta, pesänrakennusmateriaalia, nestepitoisia kasviksia: porkkanaa, kurkkua jne.), piiloksi voi laittaa vaikkapa halkaistun wc-rullan hylsyn tai kevyen pienen pahvikotelon. Myös pieni määrä siemenseosta laitetaan boksiin. Herkkuja voi laittaa myös pitkille matkoille. Mutta ehdottomasti boksiin ei laiteta mitään painavaa, kuten pesämökkejä tai ruokakippoja. Ne ovat onnettomuustilanteessa riski pienelle eläimelle. Suosittelen kuljetusboksiksi L-koon geoboksia. Se on syyrianhamsterille sopiva, kätevä sekä se sopii myös täydellisesti näyttelyihin. Kylmillä ilmoilla tulee huolehtia siitä, ettei hamsteri saa vetoa. Pakkasilla ja viimoilla on syytä pakata hamsterin boksi kestokassiin viltin ympärille. Lämmitä auto aina huolellisesti, ennenkuin lähdet kuljettamaan hamsteria. Veto on pahin vihollinen.

Sairaudet
Hamsterin sairauksiin tulee tutustua täältä: Tunnista sairas/terve hamsteri sekä lisätietoa hamsterin sairauksista.

Mikäli epäilet hamsterisi voinnissa jotain poikkeavaa, ota yhteyttä kasvattajaan tai suoraan eläinlääkäriin akuuteissa tapauksissa. Erilaisissa keskustelupalstoilla tai facebookryhmissä ei kannata hamsterin sairauksista tiedustella, aina paikalla ei ole oikeasti osaavaa kasvattajaa, joka osaa neuvoa sinua oikein. Älä jää koskaan ”seuraamaan” tilannetta, pieneläimen ollessa kyseessä, ihan minuutitkin ja nopeasti tehdyt ratkaisut vaikuttavat radikaalisti lopputulokseen.

Horrostaminen
Syyrianhamsterit voivat horrostaa, ne tekevät sitä luonnossa ja lämpötilan laskiessa nopeasti noin alle +15 asteeseen, voi hamsteri yrittää alkaa horrostamaan. Siirrä hamsteri välittömästi lämpimään tilaan. Tokkurainen hamsteri voi olla hieman aggressiivinen, joten anna hamsterille aikaa toipua ja herätä. Vankeudessa elävää hamsteria ei tule koskaan päästää horrokseen. Horrostava hamsteri voi vaikuttaa kuolleelta, se hengittää niin pinnallisesti, että ihmissilmän on vaikea huomata sitä. Jos siis epäilet horrostamista, siirrä aina hamsteri lämpöön äläkä missään nimessä hautaa/hävitä, ennenkuin on varmaa ettei hamsteri ole horroksessa. Kääpiöhamsterit eivät horrosta.

Päivittäinen terveystarkastus
Lemmikkieläin tulee tarkistaa lain mukaan päivittäin. Tarkastele hamsterin yleisvointia, miten se käyttäytyy, syö ja juo sekä ulostaa. Sen lisäksi tarkistaa tulee hampaat, silmät, korvat, vatsapuoli, alapää, kynnet ja varpaat sekä turkin kunto. Mikäli huomaat poikkeavaa hamsterissa ja olet huolissasi, ota yhteys kasvattajaan tai suoraan eläinlääkäriin.

Mitä harrastaa hamsterin kanssa?
Oi että! Hamsterin kanssa voi harrastaa vaikka ja mitä! Näyttelyt eivät ole ainoa yhteinen harrastustoimi. Voit rakentaa hamsterillesi esimerkiksi erilaisia agilityratoja, turvallisuus huomioon ottaen. Tai voit olla vaikka oman elämäsi Gordon Ramsey ja valmistaa hamsterillesi superherkullisia miniatyyriannoksia! Mielikuvitus on rajana, kunhan otetaan huomioon se, että hamsteri on elävä olento, ja tätä pitää kunnioittaa. Kaiken hyvän maun rajoissa harrastaminen hamsterin kanssa on todella kivaa puuhaa. Tai miksipä ei vaikka youtubevideoita, tähtenä oma ikioma söpö hamsterisi?

Hamsteri ja muut lemmikit
Syyrianhamsteri on erakko ja ne ovat kiima-aikojen ulkopuolella todella aggressiivisia toisiaan kohtaan, ne myös asutetaan AINA yksin, ei koskaan kaksin. Hamsteria ei tule koskaan yrittää totuttaa mihinkään toiseen eläimeen, eikä muihin hamstereihin. Esimerkiksi kissa on luonnostaan peto, ja vaikka se olisi kuinka kiltti ja luulisit tuntevasi kissasi, olet väärässä. Kissaa ohjaa nimenomaan ne vuosituhansia vanhat vaistot, jotka käskevät tappaa. Koira samointein, monilla koirilla on saalistusvietti – ja vaikkei olisikaan – ei hamsteri ja koira kuulu samaan tilaan vapaana tai edes niin, että tutustutat kädessä hamsteria koiraan. Tätä tulee yllättävän usein vastaan ja kysyn aina iso kysymysmerkki pääni yläpuolella: Miksi? Molemmat osapuolet edellämainituista yhdistelmistä stressaantuvat valtavasti tämmöisestä toiminnasta ja tilanteista, siinä yhteiskuvassa ei oikeasti ole mitään söpöä tai suloista. Siinä on saalis ja saalistaja vastakkain vain ihmisen toiveesta. Se ei ole oikein. Hamsteri stressaantuu todella paljon tästä, kuten myös toinen osapuoli. Siitä ei ole kenellekkään osapuolelle hyötyä – no ehkä ihmiselle, joka haluaa nähdä mitä tapahtuu tai ottaa söpön kuvan. Pahimmillaan tapahtuu se, että hamsteri on hengetön ihan sekunnin murto-osassa ennenkuin ehdit tajuta yhtään mitä on tapahtunut. Eläimen tarpeita tulee aina ajatella, ennen ihmisen mieltymyksiä ja päähänpistoja.

Hamsteri ja lapset
Kun perheeseen hankitaan hamsteri, on aikuinen aina vetovastuussa lemmikistä. Vaikka hamsteri hankitaan lapselle, on vanhempi aina vastuussa alaikäisen lapsen lemmikin hoidosta ja hyvinvoinnista ja siitä, että hamsteria kohdellaan eläinsuojelulain mukaan ja muutenkin asianmukaisesti. Siksi jokaisen lapsen vanhemman tulee perehtyä syvällisesti tulevan lemmikin hoitoon, tarpeisiin, perussairauksiin, ruokintaan ja muuhun tärkeään, mitä eläimen omistaminen pitää sisällään. Ihmisellä on suuri vastuu eläimen hyvinvoinnista. Lapset voivat saada päähänsä erilaisia asioita, mitkä eivät ole hyväksi eläimelle, tai voivat satuttaa sitä – ihan tahtomattaan ja tietämättömyyttään, koska lapsi vasta opettelee ja kasvaa. Siksi vanhemman tulee valvoa aina tiukasti sitä, miten hamsteria käsitellään, hoidetaan ja ruokitaan. Varsinkin nuorten lasten kohdalla vanhemman tulee opettaa eläimen käsittelyä lapselle. Pienet lapset eivät hallitse esimerkiksi täysin puristusvoimaa, pienen hamsterin kohdalla tämä voi olla kohtalokasta. Se on sellainen hyvä ohjenuora, että jos vanhempi ei uskalla käsitellä lapsen haluamaa lemmikkiä – sitä ei sitten hankita ollenkaan.

Vanheneva hamsteri
Hamsteritkin tulevat aikanaan vanhoiksi ja erilaisia vaivoja voi alkaa ilmetä. Tyypillisiä vanhuuden oireita ovat esimerkiksi liikunnan vähentyminen, karvapeitteen harventuminen ja laihtuminen. Vanhan hamsterin vointia on seurattava hyvin tarkasti. Vanhuus ei ole sairaus – mutta vanhuus tuo sairauksia mukanaan. Tärkeää on se, että jos olet itse epävarma siitä, milloin vanha hamsteri tulisi päästää paremmille pähkinämaille – kysy! Kasvattaja tai eläinlääkäri vastaa sinulle. Tärkeää on myös muistaa, että hamsteria ei jätetä kuolemaan ”luonnollisesti”, vaan jos tila vaatii eutanasiaa – hamsteri toimitetaan eläinlääkärille toimenpidettä varten. Eläimiä ei saa jättää koskaan kärsimään ja kuolemaan omia aikojaan, koska sairauksien ollessa kyseessä lähtö ei ole koskaan kivuton. Joskus sattuu niin mukavasti, että vanha hamsteri kuolee nukkuessaan, mutta sillekkin on aina syy – esimerkiksi sydänkohtaus.

Kasvattajana minulla on sellainen pyyntö, että mikäli olen tavoitettavissa, ei-akuuteissa asioissa voi konsultoida minua. Akuuteissa sairauksissa otetaan heti yhteys eläinlääkäriin epäröimättä sekä viipymättä.

Hyödyllisiä linkkejä
Hamsterit.net – Ajantasainen, laaja tietopankki hamstereiden hoitosta, ruokinnasta ja paljon muusta.
Suomen Hamsteriyhdistys Ry – Ajantasaista tietoa näyttelyistä, tapahtumista jne. Käytössä myös rajoitetusti vanha foorumi, missä on tietoa.
Zooplus – Laaja lemmikkitarvikkeiden sekä ruokien verkkokauppa.
Touhotin.fi – Monipuolinen verkkokauppa, missä on paljon sellaista, mitä ei muualta löydy!
Tierran Lemmikkipuoti – Suomalainen ekologinen kaneihin ja jyrsijöihin suunnattu verkkokauppa.
Suomen Kani-ja jyrsijäliitto – kattojärjestö.

Hoito-ohjeiden levitykseen on lupa annettu seuraaville henkilöille tämmöisenään tai muokattuna:
Mira Vesteri, Iro Immonen, Jenni Jylkkä & Kristiina Saikkonen

© Eve Kähkönen 2021 |