Genetiikka

Wonderland’s kasvattaja on laatinut tämän genetiikkaosion ja antanut Jero’s kasvattajan haltuun. Kaikenlainen kopioimien ja levittäminen ei ole sallittua omana materiaalinaan.


Täällä on tietoa genetiikasta yleensä, avattuna myös hopeanharmaan ja seepianharmaan genetiikka.

Termit haltuun

Perusväri = Hamsterin geneettinen väri.
Tikkaus = Suurinosa värimerkillisistä hamstereista on tikattuja. Se tarkoittaa karvankärkien tummempaa väriä kunkin perusvärin standardin mukaan.
Hilkka = Värimerkillisillä ihanteellisesti piirtynyt kolmion mallinen päämerkki.
Poskimerkki = Merkki hamsterin poskessa, väri määräytyy kunkin perusvärin standardin mukaan.
Puolikuu = Poskimerkin alla sijaitseva värimerkki. Umborouksilla tuhkanharmaa.
Kaulanauha = Kaulanauha ympäröi värimerkillisen hamsterin kaulan/rinnan. Standardin mukaan kaulanauhan tulee katketa valkoisella viirulla pystysuunnassa, joskus se voi uupua kokonaan, mutta se määritellään värimerkkisten standardissa toivottavaksi ominaisuudeksi.
Silmien väri = Genetiikka määrittää silmien värin.
Korvien väri = Genetiikka määrittää korvien sävyn, kunkin standardin mukainen värisävy.
Vatsaväri = Sävy määräytyy perusvärin standardin mukaan.

Yleistä genetiikasta

Resessiiviseksi ominaisuudeksi kutsutaan geeniä joka voi peittää tai tulla peitetyksi jos molemmilta vanhemmilta peritään tietyn lokuksen alleelit. Resessiiviset alleelit merkitään pienillä kirjaimilla, esim. musta (aa), creme (ee) jne. Dominoivaksi ominaisuudeksi kutsutaan taas geeniä, jonka hamsteri periyttää suoraan jälkeläisilleen, niin että se näkyy jälkeläisen fenotyypissä eli ulkoasussa.

Otetaan esimerkiksi seepianharmaa (Sgsg) ja hopeanharmaa (SgSg). Seepianharmaa on heterotsygootti hopeanharmaa, se tarkoittaa sitä, että se on saanut vanhemmiltaan vain yhden Sg-geenin. Yhdistäessä seepianharmaata ei-hopeaan väriin, syntyy vain seepianharmaita, sillä hopeanharmaaseen tarvitaan kaksi Sg-alleelia. Jos taas yhdistetään hopeanharmaa ei-hopeaan, on jokainen poikanen jollain tapaa hopea, sillä jokainen poikanen saa Sg-geenin hopeanharmaalta vanhemmaltaan. Sg-geeni on dominoiva, eli sitä ei voi kantaa, vaan kuten yllä tuli jo ilmi, se näkyy poikueessa vaikka toinen vanhemmista olisi esimerkiksi normaali, musta tai mikä tahansa ei-hopeinen väri.

Hopeanharmaan ja seepianharmaan periytyminen

SgSg = Hopeanharmaa
Sgsg = Seepianharmaa

Sgsg x Sgsg = Osa homotsygootteja, osa heterotsygootteja + ei hopeanharmaata
SgSg x Sgsg = Osa homotsygootteja, osa heterotsygootteja
SgSg x SgSg = Pelkästään homotsygootteja
SgSg x ei-hopea = Pelkästään heterotsygootteja
Sgsg x ei-hopea = Osa heterotsygootteja ja osa ei-hopeaa

Seepianharmaa x Seepianharmaa = Osa hopeanharmaita, osa seepianharmaita + ei hopeaa
Hopeanharmaa x Seepianharmaa = Osa hopeanharmaita, osa seepianharmaita.
Hopeanharmaa x Hopeanharmaa = Pelkästään hopeanharmaita
Seepianharmaa x ei-hopea = Pelkästään seepianharmaita ja ei-hopeaa
Hopeanharmaa x ei-hopea = Pelkästään seepianharmaita

Tietenkin ylläoleva on vain kaavio, oletettavasti ylläolevien yhdistelmien hamsterit eivät kantaisi mitään resessiivisenä esim. cremeä (ee), mustaa (aa), punasilmäisyyttä (pp), ruskeasilmäsyyttä (bb) jne.

Hopeista hamstereista on useita eri variaatioita, kun lähdet kasvattamaan hopeanharmaata tai seepianharmaata tai vaikka molempia, on hyvä päättää haluaako kasvattaa musta-vai cremelinjaisia hopeanharmaita. Creme ja musta eivät sovi yhteen, sillä creme peittää mustan ja genotyypiltään musta hamsteri voikin olla fenotyypiltään creme, tätä ei kannata siis lähteä sotkemaan, jos on vaihtoehtoja. Jos valitsee cremelinjaisten hopeiden kasvattamisen, tulevat sivutuotteena pääsääntöisesti ms.valkoinen ja luonnonvalkoinen, tähän linjaan voi käyttää siis edellämainittuja hopeanharmaiden ja seepianharmaiden lisäksi, myös puna-ja ruskeasilmäiset cremelinjaiset hopeat käyvät tähän tarkoitukseen.
Jos taas lähdetään rakentamaan mustalinjaista hopeista linjaa, jota itse suosin, on mahdollisuuksia toki monia, mutta kannattaa pitää homma silti simppelinä, mustan sukulaisvärit käyvät tähän tarkoitukseen.

Resessiivinen geeni on helppo ajatella, jos yhdistät esimerkiksi kaksi cremeä (ee), poikueeseen syntyy vain cremeä. Mutta mitäpä jos yhdistät kaksi normaalia (++), joka on periaatteessa dominoiva, jos se ei kanna mitään resessiivistä geeniä. Oletetaan että molempien normaalien vanhemmissa on mustaa (aa), yhdistäessä siis nämä kaksi normaalia, saadaan aikaiseksi mustaa ja normaalia. Jos ajatellaan vähän lisää, normaalien suvussa on myös kauempana cinnamon (pp), voi poikueeseen syntyä pienellä todennäköisyydellä myös mustan ja normaalin lisäksi kyyhkynharmaata (aapp) ja cinnamonia (pp).

Mitä cremelinjaisista hopeista yhdistelmistä syntyy?

– Hopeanharmaa x luonnonvalkoinen -Hopeanharmaa (ei cremen kantaja) x Luonnonvalkoinen: Sgsg ja SgSg eli hopeanharmaa-& seepianharmaa.

-Hopeanharmaa (cremen kantaja) x Luonnonvalkoinen: SgSg, Sgsg,eeSgSg,eeSgsg, eli seepianharmaa ja hopeanharmaa, luonnonvalkoista ja ms.valkoista.

– Seepianharmaa, (ei cremen kantaja) x Luonnonvalkoinen: SgSg,Sgsg, sgsg eli hopeanharmaata, seepianharmaata ja normaalia.

– Seepianharmaa, (cremen kantaja) x Luonnonvalkoinen: SgSg,Sgsg,sgsg,ee,eeSgsg,eeSgSg eli hopeanharmaata, seepianharmaata,normaalia,luonnonvalkoista,cremeä ja ms.valkoista.

– Hopeanharmaa (ei cremen kantaja) x ms.valkoinen: SgSg eli kaikki hopeanharmaita. – Hopeanharmaa (cremen kantaja) x ms. valkoinen: SgSg, eeSgSg eli hopeanharmaita ja ms. valkoisia.

– Seepianharmaa (ei cremen kantaja) x ms. valkoinen: SgSg, Sgsg eli hopeanharmaata ja seepianharmaata.

– Seepianharmaa (cremen kantaja) x ms.valkoinen: SgSg, Sgsg, eeSgSg, eeSgsg eli hopeanharmaata, seepianharmaata, luonnonvalkoista ja ms. valkoista.

Nauhan periytyminen

Heterotsygootti valkonauhainen on geneettisesti Baba Homotsygootti valkonauhainen on geneettisesti BaBa Ei-valkonauhainen merkitään genotyypiltään baba. Nauha periytyy dominoivasti näin:

-Homotsygootti valkonauhainen x ei-valkonauhainen = Kaikki poikaset Baba. (Kaikki poikaset saavat Ba-alleelin) Heterotsygootti valkonauhainen x ei-valkonauhainen = 1/2 Baba ja 1/2 baba (ei valkonauhainen)

-Homotsygootti valkonauhainen x homotsygootti valkonauhainen = Kaikki poikaset BaBa Heterotsygootti valkonaihainen x heterotsygootti valkonauhainen = 1/4 BaBa, 1/2 Baba, 1/4 baba

Turkkimuunnokset, periytyminen

Suomessa tunnettuja turkkimuunnoksia standardissa on 5. Näiden lisäksi maailmalla on täysin karvaton hamsteri.

Lyhytkarvainen (++)

Lyhytkarvainen hopeanharmaa vn uros Wonderland’s Iron Fist.
Lyhytkarvaisuus on villinä elävien syyrianhamstereiden turkkimuunnos, sitä eivät ole sotkeneet mitkään geenit ja se on näinollen perusmuoto turkkimuunnoksista. Kuitenkaan lyhytkarvaisuutta ei voi kantaa, kuten esimerkiksi. pitkäkarvaisuutta ja rexiä. Eli jos molemmat vanhemmat ovat lyhytkarvaisia, ja ne eivät kanna pitkäkarvaisuutta, syntyy vain lyhytkarvaisia poikasia.

Pitkäkarvainen. (ll)
Pitkäkarvainen luonnonvalkoinen uros Wild Whistler*
Pitkäkarvaisuus periytyy resessiivisesti. Eli molempien vanhempien tulee olla pitkäkarvaisia, tai molempien tulee kantaa pitkäkarvaisuutta, jotta saadaan aikaiseksi pitkäkarvaisia poikasia. Eli myöskin lyhytkarvainen x lyhytkarvainen yhdistelmästä voi syntyä pitkäkarvaisia poikasia, jos molemmat vanhemmat kantavat geeniä. Mutta esimerkiksi Lyhytkarvaisen, joka ei kanna pitkäkarvaisuutta yhdistäessä pitkäkarvaiseen hamsteriin, syntyy vain lyhytkarvaisia poikasia, koska toiselta vanhemmalta puuttuu pitkäkarvaisuuteen vaadittava geeni. Yhdistäessä kaksi pitkäkarvaista hamsteria, tulee kaikista poikasista pitkäkarvaisia.
Monesti kuulee virheellisesti puhuttavan ”puolipitkäkarvaisista” hamstereista. Sellaisia ei itseasiassa ole olemassa. Hamsteri on joko lyhytkarvainen tai pitkäkarvainen, jotkut pitkäkarvaiset voivat olla huonompia pitkäkarvaisia, jolloin voi virheellinen vaikutelma syntyä. Täytyy myös muistaa, että naaraiden pk turkki on lyhyempi kuin urosten, mutta on taas uroksia, joilla on ns. ”naaraan turkki”, eli niillä on todella lyhyt pitkäkarvainen turkki, yleensä laahukset puuttuvat.

Rex (rxrx)

Pitkäkarvainen rex rs.hopeanharmaa naaras Wonderland’s Na’weh New York.

Rex on pitkäkarvaisuuden tapaan resessiivisesti periytyvä geeni, eli se tarvitsee rxrx-geenin molemmilta vanhemmiltaan. Samoin kuin pitkäkarvaisissa, jos yhdistetään kaksi rex-hamsteria, saadaan poikueeseen vain rex-turkkimuunnoksella varustettuja poikasia. Rex voi olla yhtäaikaa lyhytkarvainen tai pitkäkarvainen tai myöskin vaikka pk/lk satiini-rex. Miksi sitten kaikki hamsterit, joiden karva vähän kihartaa eivät ole rexejä? Useasti tämä selviää sukutaulua katsomalla, mutta varmin keino on katsoa viikset, rexin viiksien tulee olla myös kiharat.

Satiini (Sasa)

lyhytkarvainen satiini kyyhkynharmaa vn uros Bolt Boanerges.

Satiini on muista turkkimuunnoksista poiketen dominoiva, joten saadakseen satiiniturkkisia poikasia, riittää, että jompikumpi vanhemmista on satiini. Koska Sasa on dominoiva geeni, sitä ei voi myöskään kantaa. Eli jos esimerkiksi yhdistät kaksi ei-satiinia, joiden kummankin vanhemmissa on yksi satiini, ei poikueeseen synny satiinia. Lisäksi tuplasatiini ei ole suositeltavaa, eli kahden satiinin yhdistäminen. Useammassa polvessa voi alkaa näkyä ongelmallisesti kaljuja kohtia turkissa, lisäksi useamman sukupolven tuplasatiinit saattavat olla jo lähes kaljuja. Joskus satiinit voivat olla ohuenlaisia turkinlaadultaan.

Näiden turkkimuunnosten lisäksi on vielä Satiini-Rex. Se periytyy samalla tavalla kuin rex ja satiini, joten siihen vaaditaan, se, että toinen vanhemmista on satiini ja molemmat ovat/kantavat rexiä. Satiini-Rex on nimensä mukaisesti yhtäaikaa satiini ja rex.

Korvien värit

Korvienväriä on yhtä monta laatua, kuin silmienkin väriä. Tämä on huomioonotettava seikka siksi, että kun mietitään hamsterin väriä, katsomaan myös korvia. Pääsääntöisesti se menee seuraavalla tavalla; punasilmäisillä hamstereilla korvat ovat vaaleat, vaalanharmaat tai värittömät, ruskeilla ruskeat ja mustasilmäisillä harmaasta tummanharmaaseen, lähes mustaan.

Joitain poikkeuksia on:

cinnamon = vaaleat ruskeanharmaalla sävyllä. (punasilmäinen)
lila = harmaat vaaleanpunaisella sävyllä. (punasilmäinen)
ps creme = harmaat aprikoosilla sävyllä (punasilmäinen)
minkki= ruskeat (punasilmäinen)
tummakorvainen valkoinen = tummanharmaat, lähes mustat. (ei ole geneettisesti pp, mutta muunnokseen kuuluu kirkkaanpunaiset silmät)
kyyhkynharmaa = harmaat (punasilmäinen)
sininen = perusväriset

 

Valkoinen valkokuviollinen hamsteri?

Koska syyrianhamstereissa on täysin puhtaanvalkoisia värimuunnoksia – sekä valkokuvioita, jolloin ei aina välttämättä hoksaa, jos eläin onkin kuviollinen. Siihenkin on olemassa hyvä tunnistuskeino: korvat ja sukupaperit.

Valkoisen värimuunnoksen edustaja, joka on samaanaikaan kuviollinen voidaan todentaa sen korvista. Ne ovat laikukkaat. Kuvio aiheuttaa laikuttuneisuutta myös korviin. Myös sukutaulusta voidaan usein päätellä viimeistään ja varmistaa, että löydettäessä eläimeltä laikukkaat korvat, minkä kuvion/kuvioiden edustaja se myös on.

Pyri välttämään näitä yhdistelmiä

Creme x musta = eumelaniini aiheuttaa mustaa ja ruskeaa väriä ja feomelaniini punertavaa pigmenttiä. Nämä kaksi huonontavat toisiaan. Lisäksi creme on sellainen, että se voi peittää mustan alleen, jos poikueessa on cremeä ja mustaa. Silloin hamsteri on geneettisesti aaee, mutta fenotyypiltään creme. Se taas on haitallista mustan ja cremen kasvattajille, koska värit sekoittuvat keskenään ja voi tulla yllätyksenä, että ostamasi creme onkin oikeasti myös samaan aikaan musta.

Creme x keltainen = creme ja keltainen aiheuttavat ongelmia värimäärityksessä.

Hopeanharmaa x tummanharmaa = Nämä kaksi väriä ovat oikeasti hyvin ongelmallisia. Ne muistuttavat paljon toisiaan, ja jos niitä sekoitetaan keskenään, voi syntyä hopeageenillä varustettu tummanharmaa, eikä se välttämättä näy fenotyypissä. Lisäksi tummanharmaa on altis knikkiongelmille, tummanharmaan kasvatukseen tulee perehtyä huolella ennen sen aloittamista.

SgSg/Sgsg+kilpikonna = Tätä yhdistelmää ei ole syytä välttää, mutta huomioithan värintunnistuksessa, että hopealla kilpikonnalla kilpikonnalaikut ovat hyvin vaaleita tai jopa valkosia.

Valkonauhainen+valkonauhainen = yhdistelmä ei aiheuta terveydellisiä ongelmia, mutta varsinkin valkonauhaisen kasvatuksessa tämmöinen yhdistelmä ei ole järkevä, sillä ns. tuplanauha leviää ja ei ole enää standardinmukainen. Valkonauhainen on muutenkin hyvin vaikea muunnos kasvattaa, joten tuplanauhoja on hyvä syy välttää.

Satiini+satiini = Kahden satiinin yhdistäminen useassa polvessa voi tuottaa lähes karvattomia yksilöitä. Lisäksi satiinin turkki on luonnostaan ohuehko ja hieman harva, ja tuplatessa ne ominaisuudet voivat olla voimakkaampia. Olisi aina hyvä yhdistää ei-satiini x satiini, satiinin kasvatuksessa. Näin vältytään turkinlaadun huonontumiselta.

Rex x Rex = Rex on muunnos, joka helposti aiheuttaa hamsterin turkkiin harvempaa karvaa. Jos se tuplataan, on ongelma kaksinkertainen. Olisi aina hyvä yhdistää kantaja + rex, kun rex-muunnosta kasvatetaan. Näin vältytään turkinlaadun huonontumiselta.

Sukulaisvärit

Agoutivärit

++= Normaali (villimuoto)
pp= cinnamon (punasilmäinen normaali)
bb= ruoste (ruskesilmäinen normaali)
bbpp= oranssi (ruskeasilmäinen punasilmäinen normaali

Mustan sukulaisvärit
aa= musta (musta)
aapp= kyyhkynharmaa (punasilmäinen musta)
aabb=suklaa (ruskeasilmäinen musta)
aaTo- uros = mustakeltainen uros
aaToTo naaras = mustakeltainen naaras
aappTo-uros = kyyhkynharmaa-hunaja (punasilmäinen musta-keltainen uros)
aappToTo-naaras (punasilmäinen mustakeltainen naaras)
aadd = Sininen (mustan dd-diluutio)
aaSgsg/aaSgSg = Hopeamusta (heterotsygootti hopeamusta/homotsygootti hopeamusta)
aappSgsg/aappSgSg = Hopeakyyhkynharmaa (heterotsygoottihopea kyyhkynharmaa/homotsygootti kyykynharmaa)
aappdd= punasilmäinen sininen (mustan punasilmäinen dd-diluutio)
aabbdd = laventeli (mustan ruskeasilmäinen dd-diluutio)
aabbpp = samppanja (ruskeasilmäinen-punasilmäinen musta)

Cremen sukulaisvärit
eeUu/eeUU= soopeli (creme umborous)
ee= creme (creme)
eepp= ps creme (punasilmäinen creme)
eeppUu, eeppUU= minkki (punasilmäienen creme umborous)
eebbUu, eebbUU = soopelisuklaa (ruskeasilmäinen creme umborous)
eeppbbUu, eeppbbUU=kupari (punasilmäinen ruskeasilmäinen creme umborous)
ee pp SgSg = ps valkoinen (punasilmäinen hopeaharmaa creme)
eeSgSg = ms valkoinen (homotsygootti hopeanharmaa creme)
eeSgsgUu, eeSgsgUU = Hopeasoopeli (homotsygootti/heterotsygootti hopeanharmaa creme umborous)
eebb= karamelli (ruskeasilmäinen creme)
eeSgsg = luonnonvalkoinen (hetrotsygootti hopeanharmaa creme)
eeppdgdgUu, eeppdgdgUU = harmaaminkki (creme tummanharmaa umborous)
eeddUu/eeddUU = sinisoopeli (cremesininen umborous)

Siniset
aadd = sininen (mustan dd-diluutio)
dd = luonnonsininen (diluutio)
aappdd= punasilmäinen sininen (mustan punasilmäinen dd-diluutio)
aabbdd = laventeli (mustan ruskeasilmäinen dd-diluutio)

Keltaiset
To- uros= keltainen uros
ToTo naaras= keltainen naaras
ppTo- uros = hunaja uros (punasilmäinen keltainen)
ppToTo- naaras = hunaja naaras (punasilmäinen keltainen)
dgdgppTo- uros = helmiäislila uros (punasilmäinen tummanharmaa keltainen)
dgdgppToTo naaras = helmiäislila naaras (punasilmäinen tummanharmaa keltainen)
dgdgTo- uros = helmiäisharmaa uros (tummanharmaa keltainen)
dgdgToTo naaras = helmiäisharmaa naaras (tummanharmaa keltainen)
aaTo- uros = mustakeltainen uros (musta-keltainen)
aaToTo naaras = mustakeltainen naaras (musta-keltainen)

Hopeat
SgSg = hopeanharmaa
Sgsg = seepianharmaa
ppSgSg = ps hopeanharmaa (punasilmäinen hopeanharmaa)
ppSgsg= ps seepianharmaa (punasilmäinen seepinaharmaa)
bbSgSg= rs hopeanharmaa (ruskeasilmäinen hopeanharmaa)
bbSgsg = rs seepianharmaa (ruskeasilmäinen seepianharmaa)
eeSgSg = ms valkoinen (homotsygootti hopeanharmaa creme)
eeSgsgUu, eeSgsgUU = hHopeasoopeli (homotsygootti/heterotsygootti hopeanharmaa creme umborous)
aaSgsg/aaSgSg = Hopeamusta (heterotsygootti hopeamusta/homotsygootti hopeamusta)
aappSgsg/aappSgSg = Hopeakyyhkynharmaa (heterotsygoottihopea kyyhkynharmaa/homotsygootti kyykynharmaa)

Tummanharmaat
dgdg= tummanharmaa
dgdgpp= lila
bbdgdg= Beige (ruskeasilmäinen tummanharmaa)
eeppdgdgUu, eeppdgdgUU = harmaaminkki (creme tummanharmaa umborous)

Muut
eeLglg, eedgdg = norsunluu
eeLglgpp, eedgdgpp= ps norsunluu (punasilmäinen norsunluu)
cdcd = tummakorvainen valkoinen
cdcd pp = punasilmäinen tummakorvainen valkoinen
Lglg = vaaleanharmaa
Lglgpp = punasilmäinen vaaleanharmaa

Silmienvärin mukaan

Mustasilmäiset

Normaali (++)
musta (aa)
aaTo- uros = mustakeltainen uros
aaToTo naaras = mustakeltainen naaras
aaSgsg/aaSgSg = Hopeamusta (heterotsygootti hopeamusta/homotsygootti hopeamusta)
eeUu/eeUU= soopeli (creme umborous)
ee= creme (creme)
eeSgSg = ms valkoinen (homotsygootti hopeanharmaa creme)
eeSgsgUu, eeSgsgUU = Hopeasoopeli (homotsygootti/heterotsygootti hopeanharmaa creme umborous)
eeSgsg = luonnonvalkoinen (hetrotsygootti hopeanharmaa creme)
eeppdgdgUu, eeppdgdgUU = harmaaminkki (creme tummanharmaa umborous)
eeddUu/eeddUU = sinisoopeli (cremesininen umborous)
To- uros= keltainen uros
ToTo naaras= keltainen naaras
aaTo- uros = mustakeltainen uros (musta-keltainen)
aaToTo naaras = mustakeltainen naaras (musta-keltainen)
dgdgTo- uros = helmiäisharmaa uros (tummanharmaa keltainen)
dgdgToTo naaras = helmiäisharmaa naaras (tummanharmaa keltainen)
SgSg = hopeanharmaa
Sgsg = seepianharmaa
eeSgSg = ms valkoinen (homotsygootti hopeanharmaa creme)
eeSgsgUu, eeSgsgUU = Hopeasoopeli (homotsygootti/heterotsygootti hopeanharmaa creme umborous)
dgdg= tummanharmaa
eeLglg, eedgdg = norsunluu
cdcd = tummakorvainen valkoinen
Lglg = vaaleanharmaa
aadd = sininen (mustan dd-diluutio)
dd = luonnonsininen (diluutio)

 

Punasilmäiset

pp= cinnamon (punasilmäinen normaali)
bbpp= oranssi (ruskeasilmäinen punasilmäinen normaali)
aapp= kyyhkynharmaa (punasilmäinen musta)
aappTo-uros = kyyhkynharmaa-hunaja (punasilmäinen musta-keltainen uros)
aappToTo-naaras (punasilmäinen mustakeltainen naaras)
aappSgsg/aappSgSg = Hopeakyyhkynharmaa (heterotsygoottihopea kyyhkynharmaa/homotsygootti kyykynharmaa)
aappdd= punasilmäinen sininen (mustan punasilmäinen dd-diluutio)
aabbpp = samppanja (ruskeasilmäinen-punasilmäinen musta)
eepp= ps creme (punasilmäinen creme)
eeppUu, eeppUU= minkki (punasilmäienen creme umborous)
eeppbbUu, eeppbbUU=kupari (punasilmäinen ruskeasilmäinen creme umborous)
ee pp SgSg = ps valkoinen (punasilmäinen hopeaharmaa creme)
aappdd= punasilmäinen sininen (mustan punasilmäinen dd-diluutio)
ppTo- uros = hunaja uros (punasilmäinen keltainen)
ppToTo- naaras = hunaja naaras (punasilmäinen keltainen)
dgdgppTo- uros = helmiäislila uros (punasilmäinen tummanharmaa keltainen)
dgdgppToTo naaras = helmiäislila naaras (punasilmäinen tummanharmaa keltainen)
ppSgSg = ps hopeanharmaa (punasilmäinen hopeanharmaa)
ppSgsg= ps seepianharmaa (punasilmäinen seepinaharmaa)
aappSgsg/aappSgSg = Hopeakyyhkynharmaa (heterotsygoottihopea kyyhkynharmaa/homotsygootti kyykynharmaa)
dgdgpp= lila
eeppdgdgUu, eeppdgdgUU = harmaaminkki (creme tummanharmaa umborous)
Lglgpp = punasilmäinen vaaleanharmaa
eeLglgpp, eedgdgpp= ps norsunluu (punasilmäinen norsunluu)
cdcd pp = punasilmäinen tummakorvainen valkoinen

Ruskeasilmäiset

bb= ruoste (ruskesilmäinen normaali)
bbpp= oranssi (ruskeasilmäinen punasilmäinen normaali)
aabb=suklaa (ruskeasilmäinen musta)
aabbdd = laventeli (mustan ruskeasilmäinen dd-diluutio)
aabbpp = samppanja (ruskeasilmäinen-punasilmäinen musta)
eebbUu, eebbUU = soopelisuklaa (ruskeasilmäinen creme umborous)
eebb= karamelli (ruskeasilmäinen creme)
eeppbbUu, eeppbbUU=kupari (punasilmäinen ruskeasilmäinen creme umborous)
aabbdd = laventeli (mustan ruskeasilmäinen dd-diluutio)
bbSgSg= rs hopeanharmaa (ruskeasilmäinen hopeanharmaa)
bbSgsg = rs seepianharmaa (ruskeasilmäinen seepianharmaa)
eeppdgdgUu, eeppdgdgUU = harmaaminkki (creme tummanharmaa umborous)
bbdgdg= Beige (ruskeasilmäinen tummanharmaa)

Ruskeasilmäisyys ja punasilmäisyys yhdessä

bbpp= oranssi (ruskeasilmäinen punasilmäinen normaali)
aabbpp = samppanja (ruskeasilmäinen-punasilmäinen musta)
eeppbbUu, eeppbbUU=kupari (punasilmäinen ruskeasilmäinen creme umborous)

 

Kuviot

Baba/BaBa = valkonauhainen
Dsds= laikukas
BabaDsds = valkonauhainen laikukas
Toto (naaras) = kilpikonna
TotoBaba, TotoDsds (naaras)=valkokirjokilpikonna
Whwh = roan (yksiväriset)
Whwh = valkovatsainen (värimerkilliset)
Uu, UU = umborous

Turkkimuunnokset

Lyhytkarvainen= ++
Pitkäkarvainen= ll
Satiini= Sasa/SaSa
Rex= rxrx
Satiinirex= Sasarxrx/SaSarxrx

Värimerkillinen vai yksivärinen?

Yksivärisen ja värimerkillisen erotat helposti siitä, ettei yksivärisillä ole sivun alussa olevan kuvan mukaisia merkkejä, kuten poskimerkit, puolikuut, hilkka jne.

Värimerkilliset

Normaali, cinnamon, ruoste, tummanharmaa, lila, helmiäislila, helmiäisharmaa, keltainen, hunaja, hopeanharmaa, seepianharmaa, beige, oranssi, ruoste-keltainen, oranssi-keltainen, luonnonsininen, punasilmäinen hopeanharmaa, ruskeasilmäinen hopeanharmaa, punasilmäinen seepianharmaa, ruskeasilmäinen seepianharmaa, vaaleanharmaa, blondi.

Yksiväriset

Soopeli, creme, punasilmäinen creme, minkki, soopelisuklaa, karamelli, kupari, harmaaminkki, ms valkoinen, luonnonvalkoinen, hopeasoopeli, musta, kyyhkynharmaa, suklaa, samppanja, musta-keltainen, kyyhkynharmaa-hunaja, hopeamusta, hopeakyyhkynharmaa,hopeamusta-keltainen, samppanja-keltainen, norsunluu, punasilmäinen norsunluu, tummakorvainen valkoinen, punasilmäinen valkoinen, sininen, punasilmäinen sininen, laventeli, sinisoopeli, sininen-keltainen.